categorieën


Meer braadbaas


Braadbaas BBQ week – Tot 25% korting!
Braadbaas BBQ week – Tot 25% korting!
Lees alles over messen

Wat bepaalt de kwaliteit van je mes?

Om fijn te kunnen werken in de keuken zijn kwaliteitsvolle messen essentieel om te hebben. Wil je jouw eigen messen checken op kwaliteit? Of ben je benieuwd waar je op moet letten bij je volgende aankoop? Wij hebben de belangrijkste aspecten die bepalend zijn voor de kwaliteit van een mes voor je op een rijtje gezet.

1. Hard, harder hardst

De Amerikanen Hugh M. Rockwell en Stanley P. Rockwell hebben een speciale techniek ontwikkeld om de hardheid van staal te bepalen. Dit heet de Rockwell schaal, gemeten in HRC (Hardness Rockwell C). Met een speciaal ontwikkeld toestel wordt er met een kogel of een diamanten kegel druk aangebracht op het materiaal om zo de hardheid te meten. 

Tot 52 HRC is het staal zo zacht dat de kwaliteit van het mes erg slecht is. Dit zijn vaak slecht geproduceerde messen uit China. Wij raden het af om deze messen te kopen. Messen met een hardheid van 53 HRC tot 58 HRC zijn van hoge kwaliteit, maar slijten wel sneller en moeten daarom goed onderhouden worden. Dit kan je gemakkelijk zelf doen met bijvoorbeeld een aanzetstaal of een slijpsteen. De schaal loopt op tot wel 62 HRC. Deze messen zijn complex om te maken, omdat ze op een bepaalde manier gesmeed worden. Dit is echt de crème de la crème onder de messen.

Messenblok kwaliteit

De hardheid van het staal zegt ook iets over hoe lang een mes scherp blijft. Zo blijft een mes van 52 HRC tot ongeveer een week lang scherp en hoef je een mes van 62 HRC maar één keer per jaar te slijpen. De scherpte van je mes is ook afhankelijk van de slijphoek, maar daarover later meer. Het nadeel van een mes met een hoge hardheid is dat ze gevoeliger zijn voor beschadigingen en roestvorming. Door ze op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden kan dit voorkomen worden.

Is jouw mes geschikt voor het echte Braadbazen leven?

Nog een leuk feitje: de hardheid van het staal is ook afhankelijk van het land van oorsprong. Zo worden de hardste messen in Japan gemaakt en zijn Duitse messen vaak zachter. Bekijk hier alle Japanse messen van Braadbaas.

 2. Klein maar fijn

De hoek waarin een mes is gesneden vertelt veel over hoe scherp het mes is. Hoe kleiner de slijphoek, hoe preciezer je met het mes kan snijden. Aziatische messen blinken hier echt in uit. Door het harde staal kan de slijphoek kleiner geslepen worden dan Westerse messen. De messen uit Azië hebben namelijk een slijphoek tot wel 15 graden per zijde. Bij Westerse messen is dit 20 graden per zijde. Het is verstandig om de messen met een kleinere slijphoek regelmatig bij te slijpen, zo houd je ze vlijmscherp!

3. Hoe lenig is jouw lemmet?

De taaiheid van het mes bepaalt hoe erg het lemmet kan vervormen totdat het breekt. Door verschillende grondstoffen, zoals siliconen of chroom toe te voegen aan het staal kan er variatie worden aangebracht in de taaiheid. Taaiheid staat in lijn met de hardheid van het staal. Zacht staal is namelijk erg taai wat ervoor zorgt dat een mes niet snel breekt. Het nadeel is dat het mes hierdoor snel bot wordt. Hard staal is niet taai, waardoor het mes kwetsbaarder is voor breuken. Een pluspunt hiervan is dat het mes lang scherp blijft.

Forged Sebra

4. Stel je messen op de proef

Is jouw mes braadbaas waardig? Test de scherpte van je mes met deze huis-tuin-en-keuken trucjes.

Als eerste de papiertest. Houd een vel papier vast en plaats het mes een klein stukje verder dan je hand. Maak vervolgens een snijbeweging vanaf het punt van het mes tot de hiel. Gaat het mes zonder problemen door het papier? Dan is je mes scherp genoeg. Scheurt het papier of hapert het mes tijdens de test? Tijd om je mes te slijpen!

Voor de echte waaghalzen is er de nageltest. Hierbij houd je je duim een beetje schuin naar beneden. Zet het mes recht op je duimnagel zonder druk uit te oefenen. Als je mes niet wegglijdt, maar perfect blijft staan is je mes goed scherp. Raak je liever je duim niet kwijt? Gebruik dan een kunststof pen in plaats van je nagel.

Met de tomatentest test je jouw mes makkelijk in de praktijk. Met een scherp mes snij je zonder moeite een plakje van een tomaat. Oefen geen druk uit en maak een snijbeweging. Je mes is scherp genoeg als de tomaat niet indeukt en er geen vocht uitkomt.

Kunnen je messen wel een opknapbeurt gebruiken? Bij Braadbaas hebben we onder andere de messenslijper van Horl, een aanzetstaal of een slijpsteenHiermee kan je thuis je messen slijpen. Of breng ze langs bij een professionele messenslijper. Ben je tevreden met de kwaliteit van je messen? Dan is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier lees je hoe dat moet! Het is ook belangrijk om je messen voor de juiste doeleinden te gebruiken, in deze blog vind je dit terug.